Espanya denega 3 de cada 4 sol·licituds d’asil
Només un 24% de les persones que demanen protecció internacional l’acaben tenint, davant del 45% de la mitjana de la Unió Europea

L’any passat, les peticions van créixer un 73% fins a les 54.065 persones, sobretot per la inestabilitat política de Veneçuela

El govern espanyol va denegar el 76% de les sol·licituds d’asil l’any passat. De les 11.875 que va resoldre, només el 24% van obtenir una resposta positiva, molt per sota de la mitjana de la Unió Europea, que és del 45%.

Amb tot, el problema principal és que la majoria de sol·licituds no es resolen. Ara mateix, hi ha 78.810 expedients encallats als calaixos de l’administració, segons dades de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR). "Des de CEAR, reclamem mesures per solucionar aquest embús que s’ha acumulat al sistema d'asil en els últims anys. Fan falta més mitjans materials i humans per garantir tant l'accés al procediment com la resolució ", denuncia Estrella Galán, directora de CEAR.

El 35% de les sol·licituds, de persones de Veneçuela

L’any passat, Espanya va rebre 54.065, un increment del 73% respecte l’any anterior. La pujada s’explica sobretot per la inestabilitat política a Veneçuela. 19.280 sol·licituds, un 35% del total, són de persones procedents de Veneçuela. Gairebé totes les peticions d’asil que venen de Veneçuela s’acaben denegant. L’any passat, el ministeri només en va acceptar 30 i, en canvi, en va denegar 1.495. El govern espanyol ha anunciat que està estudiant concedir a les persones de nacionalitat veneçolana un permís de treball i residència “per raons humanitàries”, que no els permetria entrar al programa estatal d’acollida però que, almenys, els permetria viure i treballar a Espanya de forma legal. “Esperem que això s’apliqui també a altres nacionalitats”, diu Galán.

Per darrere, hi ha Colòmbia, amb 8.650 persones, i Síria, amb 2.410. També han augmentat les arribades de països de l’Amèrica central, com Hondures, on s’ha complicat molt la situació política, i El Salvador, per l’amenaça de les bandes criminals conegudes com a maras.

Les noves procedències a Espanya dibuixen un perfil més familiar dels sol·licitants d’asil. L’any passat, un 57% van ser homes i un 43%, dones.