Salvament Marítim retira tres vaixells de la frontera sud
El servei civil espanyol desplaça tres embarcacions més cap al nord i comença a col·laborar amb el Marroc

La implicació del Marroc per controlar la frontera sud d’Espanya està a punt d'arribar al mar. El ministeri de Foment ha confirmat a TV3 que prepara un "acord operacional amb el Marroc" que "permeti actuar amb un procediment conjunt" en els rescats al mar d'Alborán i a l'estret de Gibraltar.

Fins ara, gairebé tots els rescats a l'aigua els feien els vaixells espanyols de Salvament Marítim, encara que fos en aigües territorials marroquines.

Però tres de les embarcacions de rescat que acostumaven a operar a la frontera sud ja s'han desplaçat cap al nord: la guardamar Calíope, a les Balears; la Polimnia, a Alacant, i el SAR Mastelero, a Cartagena.

La riba sud del Mediterrani, sota control marroquí

Això deixa la riba sud del Mediterrani a punt perquè se n'ocupi el Marroc, tot i que Foment garanteix que, "si en algun moment, el Marroc sol·licita que mitjans espanyols intervinguin a la seva zona de seguretat, Salvament Marítim atendrà el requeriment".

Andrés García Berrio, advocat d'Irídia expert en les migracions al sud d'Espanya, tem que els canvis operatius de Salvament Marítim siguin en realitat "una retirada progressiva" i adverteix del que pot passar si les persones migrants són retornades al Marroc: "Podran ser víctimes de maltractaments, tortures i detencions arbitràries."

Les ONG han documentat nombroses vulneracions dels drets humans al Marroc. Consta que la policia fa sovint batudes contra persones migrants, i les envia "al desert o en zones del sud del país pròxims a la frontera amb Algèria o Mauritània", diu Eduard Soler, investigador del CIDOB, per allunyar-les de la frontera.

L'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) i Amnistia Internacional han arribat a demanar que el país no es consideri port segur i que, per tant, no s'hi autoritzin els desembarcaments.