Què pot canviar amb el nou govern en matèria de migracions
Analitzem el programa electoral del PSOE per saber quins canvis podem esperar de l’executiu de Pedro Sánchez

Des de l’acollida de l’Aquarius fins a la retirada del permís a l’Open Arms, el govern del PSOE de la moció de censura ha tingut una política migratòria erràtica que ha anat des de la perspectiva humanitària fins a la vulneració absoluta de drets.

Ara comença una nova etapa política en què el govern socialista a la Moncloa té l’oportunitat de fer una política migratòria clara i diferent d’altres estats europeus, com Itàlia, contaminats o governats per l’extrema dreta.

El programa electoral amb què el PSOE va guanyar les eleccions del 28 d’abril compromet el nou govern a:

 1. Reduir els terminis per a l’obtenció de la nacionalitat per residència

Ara són de deu anys i el PSOE planteja una “reducció sensible”, i una “valoració de la trajectòria” més enllà de l’examen actual.

 1. Reformar i ampliar les vies legals i segures
 • Concessió de visats o autoritzacions d’entrada que “facilitin la circulació legal de les persones” en l’entrada i retorn i per fer “estades formatives”.
 • Agilitzar “les concessions i renovacions d’autoritzacions, especialment les d’arrelament i de reagrupament familiar”.
 • “Incrementar el número de persones acollides, la dotació dels programes de reassentament, l’acceptació d’admissions humanitàries i la concessió de visats per a persones amb necessitats de protecció internacional”.
 1. Reformar la Llei d’Asil

Des de l’any 2009, la Llei d’Asil té pendent d’elaborar el reglament, la qual cosa ha comportat nombrosos problemes de gestió i desenvolupament de les polítiques d’asil. Ara, en comptes de redactar el reglament, el PSOE proposa:

 • Fer una reforma integral de la Llei d’Asil per protegir “el veritable sol·licitant” de protecció internacional.
 • Incorporar una representació de l’ACNUR a les oficines d’asil.
 1. Frenar les devolucions en calenta les fronteres terrestres
 • El govern haurà de complir la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans que condemna Espanya per les devolucions en calent a Ceuta i Melilla. Per això, el PSOE es compromet a suprimir la disposició addicional de la Llei Orgànica 4/2015, que diu que les persones que creuen per la frontera no es troben en territori espanyol fins que no han superat l’última línia policial.
 • El programa del PSOE, però, no diu res de les devolucions en calent al mar, que es produeixen quan la guàrdia marroquina intercepta pateres i en retorna tots els passatgers a la costa del Marroc sense atendre-les.
 1. Eliminar les concertines

El PSOE promet eliminar les concertines a Ceuta i Melilla, però reforçar la frontera, augmentant l’altura de la tanca i posant-hi un circuit tancat de televisió.

 1. Reforçar la Guàrdia Civil al mar

El programa electoral del PSOE no parla del paper de Salvament Marítim a la frontera sud, però en canvi, compromet el govern a “millorar les capacitats de reacció mitjançant un funcionament òptim del SIVE”, el Sistema Integrado de Vigilancia Exterior de la Guàrdia Civil.

El comandament únic de la Guàrdia Civil i el reforç dels seus efectius al mar ha portat algunes ONG a denunciar un possible desmantellament del servei civil de Salvament Marítim, que fins, ara, s’ha considerat exemplar.

 1. Reformar els CIE perquè no siguin una presó

El programa electoral del PSOE no promet eliminar els CIE, però sí “salvaguardar-ne el caràcter no penitenciari”, posant-hi personal que no sigui “exclusivament policial” i garantint que hi hagi sempre un “control judicial” dels centres i que els interns puguin tenir sempre un “intèrpret”, “assistència psicosocial i sanitària” i “accés als serveis de defensa jurídica”.

 1. Pacte d’estat per la immigració

El PSOE proposa crear un fòrum d’anàlisi i reflexió d’experts, societat civil i agents socials per desenvolupar un model migratori estable, d’acord amb el Pacte Mundial per la Migració Segura, signat l’any passat al Marroc.