El Marroc es posa dur a la frontera i frena la migració cap a Espanya
Les entrades per la frontera sud d’Espanya s’han reduït un 95% des de l’octubre fins a l’abril. El Marroc ha rebut 140 milions d’euros de la Unió Europea per controlar les fronteres i aspira a obtenir més diners.

Per cada persona que ara creua sense permís la frontera sud d'Espanya, fa mig any, en passaven vint. El flux migratori s'ha reduït un 95% en els últims sis mesos.

L'any passat va ser intens al mar d'Alborán i a l'estret de Gibraltar i l'octubre va marcar un màxim, amb 11.010 persones. Des de llavors, les entrades no han parat de baixar, sobretot en el que portem de 2019: 4.104 persones al gener; 936, al febrer; 588, al març, i 249, fins el 18 d'abril.

Les causes que provoquen les migracions des de l'Àfrica, especialment la situació econòmica als països de l'Àfrica occidental, i la repressió de les protestes ciutadanes al Marroc, es mantenen. El que ha canviat és l'actitud de les forces de seguretat marroquines, que ara s'apliquen de debò a controlar la frontera.

Convenis de col·laboració Marroc-Espanya

"El Marroc coopera més i té tots els instruments al seu abast per poder-ho fer, té unes forces de seguretat robustes: la guàrdia costera, la policia, l'exèrcit i els serveis d'intel·ligència. Si vol, pot", explica Eduard Soler, investigador del CIDOB, expert en relacions Espanya-Marroc.

I, per això, la pregunta és: per què ara el Marroc vol controlar les fronteres i l'any passat no? Què ha canviat en els darreres mesos? A l'octubre, la Unió Europea va aprovar una ajuda de 140 milions al Marroc per reforçar la frontera. I, al febrer, els reis d'Espanya van visitar Mohammed VI. El govern espanyol ho va aprofitar per signar onze convenis de col·laboració amb l'executiu de Rabat, un dels quals per limitar les migracions.

Soler creu que "el Marroc creu que encara pot aconseguir més, i aspira d'Espanya que li faci el paper d'advocat davant de la Unió Europea”. I hi vincula la defensa de la sobirania del Sàhara Occidental i el moment electoral a Espanya. A l'actual govern del Marroc no li fa cap gràcia que el tripartit de dretes: "Rabat encara té fresc el record de l'època d'Aznar i de totes les tensions que hi va haver, com la invasió de l'illa de Perejil". I, un cop passades les eleccions generals, pensa en les municipals que hi haurà a Ceuta i Melilla, on VOX creix amb força.