3 grans reportatges per conèixer els manters
Enmig de tants articles deshumanitzant els manters i escampant racisme, et proposem tres exemples de bona feina en la divulgació del top manta

Bona part del periodisme ha contribuït a escampar odi contra els manters, presentant-los com la gran amenaça per al comerç local —en l’era d’Amazon— i com un problema de seguretat que mereix ser abordat des de la repressió policial. Això s’ha fet sempre en sintonia amb els discursos polítics racistes, que han agafat els manters com a blanc fàcil per desviar l’atenció dels grans reptes socials i econòmics que tenen les nostres ciutats.

Per això, és reconfortant llegir, veure i escoltar grans reportatges periodístics que aporten una òptica més humana sobre els manters: d’on venen, quines inquietuds tenen, per què l’única opció que tenen de guanyar-se la vida és venent al carrer.

  1. “Vida mantera”, de Yeray S. Iborra, João França i Sònia Calvó (Eldiario.es)

Des del Senegal fins a Barcelona, quatre reportatges expliquen la ruta migratòria d’un grup de manters. Exposen els motius que els van fer marxar del Senegal, com va ser el trajecte amb patera i com, un cop a Barcelona, es van acabar dedicant a la manta. També expliquen  l’origen del Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona, el primer intent dels manters d’autoorganitzar-se i de defensar conjuntament els seus drets. 

https://www.eldiario.es/catalunya/barcelona/vidamantera

  1. “Plegar la manta”, de Sònia Calvó i João França (“30 minuts”, TV3)

El reportatge segueix la història de Aziz Faye, Lamine Sarr i Fatou Mbaye, tres manters de Barcelona, que van arribar fa més de 7 anys des del Senegal. Parlen entitats, comerciants i experts, però sobretot escoltem el testimoni dels protagonistes i coneixem les seves històries de personals: un complicat laberint per tirar endavant sense superant totes les traves legals.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/plegar-la-manta/video/5705349/

  1. “Lluites properes”, de Yeray S. Iborra (Radio Primavera Sound)

Probablement, és el primer programa de la història de la ràdio que ha dedicat una hora sencera a escoltar la vida d’un manter. Aziz Faye, portaveu del Sindicat de Manters, et convida a escoltar les seves cançons preferides i t’explica tot el viatge vital des del seu Senegal natal fins als carrers de Barcelona.

https://www.primaverasound.com/radio/shows/lluites-properes/lluites-properes-sindicat-popular-de-venedors-ambulants-de-barcelona