L’Espacio del Inmigrante, Premi Solidaritat 2018

L’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) ha entregat el Premi Solidaritat a les companyes de l’Espacio del Inmigrante. Des de 1987, aquest guardó reconeix i ret homenatge a persones, col·lectius i entitats que treballen per fer efectius els drets humans a Catalunya.

Des de Casa nostra, casa vostra vam estar molt orgulloses d’acompanyar-los en l’entrega d’aquest premi, que es va fer al Parlament de Catalunya el 19 de febrer. Creiem que es tracta d’un reconeixement més que merescut per la seva tasca urgent, necessària i pacient.

Col·lectius com els manters, els menas, les treballadores de la llar o les putes indignades feministes van omplir el Parlament de somriures, abraçades, samarretes de colors i d’un discurs crític i transformador, una imatge poc habitual en un espai institucional. “La feina de l’Espacio del Inmigrante és mirar allà on d’altres no miren. No cap amunt, sinó al costat, i a peu de carrer. El nostre mètode és anar al ritme del més lent. Del més petit. De qui no té poder ni mitjans. Al ritme de qui el poder no escolta i no dona cabuda. La nostra feina és aprendre de les lluites solidàries que es teixeixen en els marges”. Així va iniciar el discurs Rosa Sánchez, portaveu de l’entitat. Un discurs emotiu, carregat d’agraïment, i que va repassar totes les lluites dels col·lectius que formen part de l’Espacio.

Què és l’Espacio del Inmigrante?

L’Espacio del Inmigrante va néixer l’any 2013 al barri del Raval, a Barcelona, per a denunciar la vulneració del dret humà a la salut que va suposar el Reial Decret 16/2012, impulsat pel PP, i donar assistència sanitària a les persones que van quedar excloses del sistema de salut públic. Des de llavors, les persones integrants de l’entitat, voluntàries majoritàriament d’origen migrant, han encapçalat, des de l’autoorganització comunitària i la desobediència civil, les principals lluites i protestes pels drets de la població immigrant. Actualment, a més de diferents accions de sensibilització i denúncia, l’Espacio del Inmigrante ha posat en marxa una escola antiracista, diferents espais d'assessorament i acompanyament legal, mèdic i psicològic, i ha impulsat la creació de la Colectiva M.A.R. Mujeres, Arte y Rebeldía, el Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona i l’Associació Exmenas.