Per què venen del Salvador: el país més violent del món
Les maras, les bandes criminals que campen impunes, expulsen cada any milers de persones del país del món amb més homicidis per habitant

El Salvador és l’estat del món amb més morts violentes per habitant: 83 per cada 100.000 persones, segons dades de l’ONU del 2016. Les maras, les bandes juvenils, provoquen l’èxode de milers de persones cada any. El 2018, 2.275 van presentar la sol·licitud d’asil a Espanya.

Oficialment, al Salvador no hi ha cap guerra i, per això, el govern espanyol denega per sistema les sol·licituds d’asil dels salvadorenys. Però una sentència de l’Audiència Nacional del 2017  ja va concloure que “la situació que es viu allà es pot qualificar de conflicte intern” i que “l’Estat no es troba en condicions de subministrar protecció a la població”. En aquell cas, el jutge va obligar el govern espanyol a atorgar la protecció al demandant, i les ONG esperen que la sentència serveixi d’exemple.

Aquí tens tres articles per saber més sobre el que està passant al Salvador i la violència de les maras.

  1. “La hora de la verdad en El Salvador”, d’Azam Ahmed (New York Times)

La criminalitat al carrer és fruit de la competència entre les dues grans bandes urbanes del país, de la necessitat que tenen de controlar els territoris i de la relació amb el govern. Les polítiques per reduir la violència han topat sovint amb la corrupció política i policial. Aquest article del New York Times permet veure l’evolució del conflicte en els últims anys.

https://www.nytimes.com/es/2017/11/29/el-salvador-maras-tregua-violencia/

  1. “Maras. Ver, oir, callar” (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, CEAR)

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat ha creat un web i un curtmetratge per donar a conèixer la situació dels que demanen asil a Espanya provinents del Salvador, Hondures i Guatemala, els tres països afectats per les maras. En total, l’any passat van ser 4.860 persones. El govern espanyol va resoldre 320 sol·licituds (les altres encara s’estan estudiant), i només 15 van ser favorables.

https://www.maraslaserie.com/

  1. “De migrantes a refugiados” (El Faro i Univisión)

Un diari del Salvador i la principal televisió llatina dels Estats Units han creat un especial amb cròniques, galeries fotogràfiques, minidocumentals, podcasts i vídeos sobre la migració des del Triangle Nord de Centreamèrica (El Salvador, Hondures i Guatemala) fins a Mèxic i els Estats Units. El treball ha rebut el Premi Internacional de Periodisme Rei d’Espanya, que atorguen l’agència EFE i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional.

https://especiales.elfaro.net/es/migrantes/