Cinc col·lectius amb els que fer un voluntariat a Grècia

Quina es la teva situació emocional, les teves expectatives i el temps que hi podràs dedicar són algunes de les qüestions sobre les que cal reflexionar abans de començar

Des que el setembre de l’any 2015 aparegués a tots els mitjans la foto del petit Aylan mort a les costes turques, són moltes les persones que han fet un voluntariatper a millorar les condicions de vida de les persones en trànsit a Grècia. Des de llavors, les condicions de vida que pateixen les persones que s’hi han vist atrapades tant a illes com Lesbos o Chios com en la Grècia continental, s’han vist agreujades per la cronificacióde la situació degut a la cruel política migratòria de la Unió Europea i de les seves fronteres.

Si t’estàs plantejant la possibilitat de fer un voluntariat amb persones migrants i refugiades a Grècia, la primera qüestió que has de respondre és quin és el motiuque t’empeny a fer-ho. Caldrà que siguis molt honesta amb tu mateixa i reflexionis sobre quines són les teves expectatives.

La segona pregunta que t’has de fer és quina és la teva situació emocionali com gestiones els sentiments. Al llarg del teu voluntariat et trobaràs amb situacions molt dures i fins i tot conflictives. Un bon recolzament psicològicabans, durant i després del voluntariat és imprescindible per a tenir cura d’un mateix i és per això que elcol·lectiu “Cuidando”ofereix un servei d’acompanyament psicosanitari a les persones voluntàries.

La tercera qüestió és quant de temps hi pots dedicar i quina és la millor manera d’aportaramb el teu voluntariat. Les associacions i col·lectius que treballen a Grècia busquen persones amb perfils molt diferents i que tinguin disponibilitats determinades:des de mestres o professorat d’idiomes, a monitores de lleure, personal sociosanitari, persones que classifiquin i distribueixin ítems, fusteria o mecànica.

Drop in the Oceanés una entitat d’origen noruec que treballa tant a la Grècia continental com a la illa de Lesbos. Van començar fent distribució de robai ítems als campaments grecs, però actualment també desenvolupen projectes d’activitats de lleure i benestar,sobretot al campament de Mòria (Lesbos) on actualment hi ha al voltant de 7.000 persones concentrades tant dins com als voltants del campament. Si vols coneixer-los més, pots visitar el seu web.

ONG Aireés una ONG gallega que té com a objectiu alleugerir el patiment de les persones que es troben en situació vulnerable. Des que es van crear, han desenvolupat projectes a Grècia, Itàlia i els campaments sahrauis (Argèlia). El perfil del voluntarat  que acostumen a buscar és gent tot terreny que pugui adaptar-se a qualsevol necessitat logística, però també personal sociosanitari.

Open Cultural Centerés una associació amb base a Barcelona que va nèixer al 2016 a l’assentament d’Idomeni. El seu objectiu és proporcionar educació no formal i activitats de lleureper fomentar la integració de les persones refugiades amb la comunitat grega. Actualment, es troben a Polycastro, una petita població al nort de Grècia a prop de la frontera amb Macedònia. Allà, ofereixen cursos d’idiomes, llar d’infants, servei de bicicletes o un espai comunitari a les persones que viuen a al campament de Nea Kavala.

Proactiva Open Armsés una ONG que té com a objectiu protegir les persones que intenten arribar a Europa per mar. Per a desenvolupar els seus projectes, busquen persones socorristes, cuineres, metges o infermeres, però també personal de manteniment o transporti recolzament logístic, entre d’altres. Pots contactar amb ells a través del seu web.

Refugee 4 refugeesva ser creada al 2017 per una persona refugiada que coneix de primera mà les vivències que han experimentat i que experimenten les persones refugiades. Per això, a Lesbos, fan vigilància de les platgesper si avisten alguna barca, els hi donen suport d’emergècia i assistència. A més, també organitzen activitats en els camps de refugiats i els assentaments informals de la illa.

Sigui quina sigui la opció final que triïs, tingues en compte que les associacions poden fer entrevistes o formacions necessàries per a poder participar en els seus projectes i que de vegades la resposta pot trigar una mica, atès que en molts casos la majoria també són voluntariat. I sobretot, un cop tornis, aprofita tot l’aprenentatge per continuar transformant el teu entorn!