Carmen Leigue, amenaçada de deportació a Bolívia després de disset anys a Espanya
Té la vida muntada a Paterna, al País Valencià, té dos fills i tres nets aquí, i el jutge encara considera que no està prou arrelada

Amb 65 anys, no va cotitzar prou hores l’any passat com per poder renovar el seu permís de residència

Fa disset anys que viu a Paterna, al País Valencià. Hi té dos fills i tres nets i és a punt de jubilar-se. Però, per la Llei d'Estrangera, és una migrant irregular que ha de tornar immediatament al país on va néixer.

Carmen Leigue, 65 anys, té la vida aquí. "Si la tornen a Bolívia, haurà de viure sota un pont, no té ningú allà", explica l’Eric, un dels seus dos fills.

Ha treballat tota la vida en feines domèstiques i en treballs de cures de gent gran i de nens petits. Té un permís de treball i de residència que ha de renovar cada any, i que només s’obté, segons la llei, en funció de les hores cotitzades.

El 2017, la Carmen va perdre la feina, i només ha pogut treballar unes quantes hores per petits encàrrecs. “No sempre pot treballar amb contracte, que és el que voldria”, diu l’Eric. Amb l'edat que té, cada cop li costa més trobar feina.

Irregularitat sobrevinguda

Aquest any, no li han renovat els papers, i des del 28 de gener, té una ordre d’expulsió, perquè el jutge no considera demostrat que la Carmen estigui arrelada a Espanya. El 12 de febrer, li van notificar a casa, la policia la va detenir i la va dur a la comissaria de Paterna, on va passar 72 hores. Preveien posar-la en un avió i tornar-la a Bolívia, el país d’on va sortir fa gairebé dues dècades.

Una mobilització enorme de la plataforma CIEs NO València i de l'ONG Psicòlogues i Psicòlegs Sense Fronteres va provocar la reacció de la delegació del Govern espanyol a València, que va decretar la suspensió de l'ordre d'expulsió, mentre n'estudia el cas.

“La Carmen continua en una situació de vulnerabilitat, ara ha de regularitzar la seva situació i no serà fàcil”, adverteix Cristina Martínez, portaveu de CIEs NO València. Recorda que hi ha moltes Carmens a Espanya: persones que queden en una situació d’irregularitat sobrevinguda i que corren el risc de perdre-ho tot per una Llei d’Estrangeria que oprimeix tots els que arriben al nostre país”.