La banca ètica rendeix tres vegades més que la tradicional
Un informe mostra la solidesa i el creixement de les finances ètiques, que ja representen el 5% del PIB europeu

La rendibilitat mitjana anual dels 23 bancs ètics d’Europa ha estat del 3,98% anual en l’última dècada, davant de l’1,23% dels bancs tradicionals

Tenir els diners en bancs ètics és una opció més responsable i contribueix al desenvolupament de l’economia social, però és que, a més, és més rendible. Molt més rendible, de fet. L’estudi “Finances ètiques i sostenibles a Europa” analitza l’evolució dels 23 bancs ètics d’Europa en la dècada que ha transcorregut des de l’esclat de la bombolla immobiliària (2007-2017) i la compara amb la dels 15 principals bancs del continent. Entre els ètics, hi ha Triodos (Holanda), Fiare (Itàlia) i la Caixa de Pollença (Illes Balears).

El resultat és que la rendibilitat anual dels bancs ètics ha estat del 3,98% anual davant de l’1,23% dels bancs convencionals. “Fins al 2007 els bancs tradicionals van gaudir de beneficis inflats per l’especulació i l’endeutament, però després va acabar la festa i han sortit premiats els que no s’han deixat temptar per la carrera dels bons exòtics amb promeses de guanys extraordinaris”, diu l’informe. “Els bancs tradicionals van guanyar la cursa dels 100 metres però els bancs ètics segueixen guanyant la marató”, conclou.

Un sector en creixement

Cada vegada hi ha més gent que confia els seus diners a la banca ètica. Els grans colossos europeus de la banca s’han estancat en l’última dècada i, en canvi, els bancs ètics, que tenen molt més camí per recórrer, no han parat d’avançar. Mentre que els ètics han crescut una mitjana del 9,66% en actius, dipòsits, préstecs i patrimoni net, la gran banca europea ha reculat un 1% anual.

Els bancs ètics treballen més directament per a l’economia real i no pas per l’especulativa. Tenen una operativa més tradicional, basada en el funcionament lògic de l’economia: bàsicament, els clients hi dipositen els diners que volen guardar i el banc presta aquests diners a qui els necessita. La concessió de crèdits representa un 77% de l’activitat dels bancs ètics mentre que només un 40,55% de la gran banca.