Omplim el CCCB per fer balanç un any després de la manifestació #VolemAcollir

Diumenge 18 de febrer, amb motiu del primer aniversari de la manifestació #VolemAcollir, hem organitzat una xerrada-debat per preguntar-nos, un any després, què ha canviat. L’aula 1 del CCCB s’ha omplert de gom a gom, un fet que reafirma la voluntat de la ciutadania catalana expressada ara fa un any a la manifestació més gran pel dret al refugi

A l'acte, presentat pel periodista Xavi Rosiñol, hi han participat persones refugiades i migrants: Norma Vélez, de l’Associació Mujeres P’Alante, Abobaker Mahmoud, refugiat sirià, i Mamadou Lamine Seye, membre de la cooperativa Diomcoop. Tots ells han coincidit a assenyalar les mancances que s’han trobat un cop han arribat a casa nostra. Es tracta de mancances en drets tan bàsics com, per exemple, l’habitatge.

També hi han assistit Toni Borrell, portaveu d’Stop Mare Mortum i Estel·la Pareja, directora Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, representants de dues entitats que treballen diàriament pels drets de les persones migrants i refugiades. Han reconegut que programa estatal d'acollida a Catalunya continua sent insuficient i que el sistema està col·lapsat, i han encoratjat la ciutadania a continuar defensant els drets de les persones nouvingudes.

Toni Borrell @Homopallarensis, portaveu @stopmaremortum: "Si deixem que ens prenguin un dret, algun dia ens els prendran tots. Des de la nostra pròpia acció indiviual, hem de cuidar a les persones tal com voldríem que ens cuidessin a nosaltres en la seva situació".

— CasaNostraCasaVostra (@volemacollir) 18 de febrer de 2018

Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i Jaume Asens, tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i responsable de Barcelona Ciutat Refugi, han reivindicat que Barcelona i Catalunya són una societat d’acollida, i han lamentat la inacció del govern espanyol pel que fa a les polítiques de migració i refugi.

Per cert, veieu la cadira buida? És la que hauria d'haver ocupat Enric Millo, delegat del Govern Espanyol a Catalunya, si hagués decidit venir a l'acte d'avui #VolemAcollir pic.twitter.com/vwsCUHOD2u

— CasaNostraCasaVostra (@volemacollir) 18 de febrer de 2018